kaakkuriniemi

Maahantulijoiden karavaani republikaanien vaaliteemana

Kuinka Trumpin ruokkimat salaliittoteoriat maahantulijoiden karavaanista risteävät tappavan vihan kanssa

 

New York Times 30.10.2018 (paperilehti)

 

Jeremy W. Peters

 

MURPHYSBORO, Illinois. Alicia Hootenin mielestä maalla paljon ongelmia. "Niin monia; niin monia", hän sanoi varovasti, ennen kuin päätyi nostamaan yhden muiden yläpuolelle välivaaleissa. "Minusta tuntuu, että taistelemme vapaudestamme, kun kyse on rajoistamme."
 

Hän puhui odottaessaan presidentti Trumpin kampanjatilaisuutta lauantaina, muutamia tunteja Pittsburghin tappavien ampumisten jälkeen. Rouva Hooten, graafinen suunnittelija läheltä Spartaa Illinois'sta, kertoi olevansa erityisen huolestunut maahanmuuttajien karavaanista Etelä-Meksikossa, jota hän sanoi "juoneksi, jolla tuhotaan Amerikka ja pannaan meidät polvillemme".
 

"En tule hyväksymään sitä – se ei tule menemään ilman taistelua", hän vaati.
 

Viimeisten kahden viikon ajan Trump ja hänen konservatiiviset liittolaiset ovat toimineet pitkälti tandemissa sosiaalisessa mediassa ja muualla voidakseen syytää häikäilemättömiä, konspiratiivisia varoituksia siirtolaiskaravaanista, joka on tulosssa yli 2000 mailin päässä rajan takana. Trump liittolaisineen on suurelta osin onnistunut saamaan liikkeelle republikaaniäänestäjiä, kuten Alicia Hootenin, ajattelemaan, että nämä ulkomaalaiset ovat uhka maan turvallisuudelle, vakaudelle ja identiteetille.
 

Trump kuvasi maanantaina 29.10. karavaania ”tunkeutumisena maahamme”, ja hänen hallintonsa ilmoitti aikovansa aikovansa viedä tämän viikon loppuun mennessä vähintään 5 200 aktiivipalveluksessa olevaa sotilasta etelärajalle, mikä on sen suurin voimannäyttö maahanmuuttajia vastaan.
 

    Monet Jengin Jäsenet ja eräät erittäin pahat ihmiset ovat sekoittuneet Karavaaniin, joka on tulossa eteläiselle rajallemme. Olkaa hyvät ja palatkaa takaisin, ette saa tulla Yhdysvaltoihin, ellette mene laillisen menettelyn kautta. Tämä on tunkeutumista meidän Maahamme ja sotajoukkomme odottavat teitä!
    - Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 29.10.2018
 

Georg Soros syytettynä

 

Mutta kun maa käsittelee rajojensa sisäpuolella sattuneiden kahden ajankohtaisen kriisin aiheuttamaa kumulatiivista traumaa – ensin presidentin poliittisille vastustajille lähetettyjen putkipommien ryöppyä ja sitten synagoogassa tehtyä 11 ihmisen joukkomurhaa, jonka tekijämies syyti ympärilleen antisemitististä myrkkyä ja nimitti maahanmuuttajia “maahanhyökkääjiksi” – on olemassa selvä vihan ja harhakuvitelman päällekkäisyys, joka ajoi tähän tappavaan käyttäytymiseen ja vainoharhaisuuteen sekä karavaania ympäröivän väärän informaation levitykseen.
 

Perusteettomissa väitteissä, joiden mukaan George Soros rahoittaa maahanmuuttajia, kun he vaeltavat pohjoiseen, on voimakas antisemiittinen lemahdus. Ne ovat olleet yksi johdonmukaisimmista teemoista, joilla oikeisto on luonnehtinut karavaania. Ja heidän vakuutteluvoimansa oli selvä viikonloppuna Murphysborossa presidentin kampanjatilaisuudessa tehdyissä haastatteluissa, jossa useat ihmiset kuvasivat Sorosia, liberaalia miljardöörifilantrooppia, karavaanin aivoiksi ja väittivät, että "olen varma, että hän on sen takana," "se näyttää lavastetulta näytelmältä" ja "kaikille näille ihmisille maksetaan siitä palkkaa".
 

Trump twiittasi 18.10. videon, jossa jonkun Sorosiin kytkeytyvän henkilön väitettiin antavan rahaa maahanmuuttajille – yksi republikaanijohtajien ja ehdokkaiden tänä syksynä tekemistä houkuttimista ja hyökkäyksistä George Sorosin kimppuun. Sitten 22.10. Sorosin talosta löydettiin putkipommi, ja poliisi on syyttänyt Trumpin tukijaa Cesar Sayocia pommien lähettämisestä Sorosille ja muille demokraateille, joita presidentti alituiseen arvostelee.
 

Robert Bowers, joka pidätettiin Pittsburghin synagogaan tekemässään hyökkäyksessä, oli myös lähettänyt verkkoon salaliittoteorioita maahanmuuttajien karavaanista – kiivaiden antisemiittisten häväistyskirjoitusten lisäksi.
 

Trump ja republikaanivirkamiehet eivät ole osoittaneet merkkejä siitä, että he olisivat lopettamassa toimintatapansa karavaanipelkojen kasvattamiseen vaalikampanjakauden viimeisinä päivinä. Vain muutama tunti lauantaisten synagoogamurhien jälkeen Trump viittasi jälleen välivaaleihin "karavaanivaaleina", kuten hän on tehnyt muissakin poliittisissa kampanjatilaisuuksissa äskettäin.
 

Karavaanin retorinen taikavoima

 

"Syy siihen, miksi karavaani on saanut niin paljon vastakaikua oikeistossa, on se, että se on todellinen fyysinen esitys siitä, mitä republikaanit eivät halua tapahtuvan rajalla", sanoi Trumpin presidentinvaalikampanjan ja Valkoisen talon entinen avustaja Andy Surabian. "En voi kuvitella selvempää kuvaa, minkä voisi maalata kuvaamaan tätä asiaa Trumpin äänestäjille."
 

Konservatiiviset kommentaattorit ja poliitikot ovat johtaneet yhteistä ponnistusta tehdä karavaanista iso numero. He ovat käyttäneet sellaista tummasävyistä kieltä, joka on yleensä varattu todellisia katastrofeja kuten syyskuun 11. päivän iskuja varten. He ovat sanoneet sitä ”maahanhyökkäykseksi”, “kansalliseksi hätätilaksi”, “laittomaksi vieraaksi roskaväeksi”, "hyökkäykseksi Amerikan kimppuun", ja kriisiksi, jonka vaikutukset ovat "kriittisiä sivilisaatiomme tulevaisuudelle".

 

Nämä protestoinnit, jotka ovat sisältäneet perusteettomia väitteitä karavaanin alkuperistä ja villisti vaihtelevia arvioita sen koosta, osoittavat selkeää toimintamallia. Ne alkavat usein oikeistolaisista kommentaattoreista, salaliittoteoreetikoista ja aktivistiryhmistä, joilla on isoja seuraamuksia; sitten heidän keskustelunsa leviää laajemmalle Fox Newsin, Breitbart Newsin ja muiden konservatiivisten äänestäjien suosimien turvasatamien kautta; ja lopulta itse Trump twiittaa tai huomauttaa niistä toimimalla vahvistimena ja paikkansapitävyyden takeena.

 

Erillään kotimaisen terrorismin uhista on vaaleja edeltäneinä viikkoina poreillut monia uhkia, ulkomaisia ja kotimaisia, kuten Washington Postin kolumnistin tappo Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa, mutta mikään niistä ei ole saanut niin paljoa presidentin ja hänen liittolaistensa huomiota kuin maahanmuuttajien karavaani.
 

Jopa amerikkalaisten maanmiesten joukkomurhasta puuttuu se erikoinen voima, joka on laittomalla maahanmuutolla, jolloin se toimii joillekin Trumpin hartaille kannattajille galvanoivana tekijänä. Eikä mikään maahanmuuttokysymys ole yhtä eloisasti vangitsevaa kuin karavaani – kuvissa ja videonpätkissä, joita sosiaalisessa mediassa toistetaan ja jaetaan laajalti, jotkin niistä harhaanjohtavia tai todistamattomia, ja jotka näyttävät tuhansien latinojen olevan matkalla Yhdysvaltoja kohti. Presidentti on itse jakanut joitakin näistä väärennetyistä kuvista.
 

    Voitteko uskoa tätä, ja mitä demokraatit antavat tehdä Maallemme? pic.twitter.com/4aDpASkjIU
    - Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 18. lokakuuta 2018
 

Tuo kuvasto on myös tehnyt karavaanin kypsäksi sellaisten konservatiivien käyttöön, jotka ovat puhuneet hyperbolisin, joskus pelottavin termein. Viikonloppuna Breitbart News lähetti tarinan maahanmuuttajista, joilla voi olla "sairauksia, jotka voivat uhata kansanterveyttä."
 

Presidentin suosittu aamu-uutisohjelma Fox & Friends lähetti sunnuntaina sellaisen miehen haastattelun, joka sanoi tulkin avustuksella yrittäneensä päästä Yhdysvaltoihin, niin että hän voisi hakea armahdusta murhayrityksestä saamastaan tuomiosta.
 

Newt Gingrich, entinen edustajahuoneen puhemies ja Trumpin luottomies, arveli Fox Newsin haastattelussa: "Jos olisit terroristi ja haluaisit päästä Yhdysvaltoihin, ja näkisit 10.000 ihmisen yrittävän päästä Yhdysvaltoihin, kuinka epätodennäköistä on, että päättäisit liittyä heihin?"
 

(Karavaanin koko on vaihdellut viimeisten kahden viikon aikana, mutta on nyt tuhansissa.)
 

Konservatiivinen radioisäntä Michael Savage arvioi karavaanin kooksi 14.000 ihmistä ohjelmassaan viime viikolla, kun hän ennusti, että sen mahdollinen saapuminen merkitsisi "Amerikan loppua sellaisena kuin tunnemme sen."

 

Trumpin menestysstrategia
 

Trump uskoo, että keskittyminen laittomaan maahanmuuttoon on hänelle menestysstrategia, ja hänen neuvonantajansa ovat alkaneet jakaa tätä näkemystä. Sitä tukevat kyselyaineistot osoittavat, että asia on edelleen huipputärkeä republikaanien perusäänestäjien keskuudessa. He käyttävät karavaania nostattaakseen laajempaa pelkoa myös siitä, mitä he kuvaavat rikkonaisena, sallivana maahanmuuttojärjestelmänä, joka heikentää maata kulttuurisesti, taloudellisesti ja jopa fyysisesti.
 

Republikaaniviranomaiset ovat tietoisia asian korostamisen poliittisesta kääntöpuolesta, joka saa esikaupunkien naiset ja korkeakoulutetut valkoiset äänestäjät helposti kyllästymään aiheeseen, mutta he ovat laskeneet, että rikosten ja terrorismin pelko voi neutralisoida tämän haitan. Ja he uskovat, että demokraatit ovat yliarvioineet mahdollisuutensa maahanmuutossa, koska jotkut heidän merkittävimmistä johtajistaan ovat vaatineet luopumista ICE:sta (Immigration and Customs Enforcement, maahanmuutto- ja tullitoimenpiteistä), karkotuksista vastaavasta virastosta.
 

Siksi Trump – ja monet republikaaniehdokkaat, jotka ovat seuranneet hänen johtoaan – ovat ilmoittaneet tukensa ICE:lle ja tähdentäneet MS-13:a, raakaa kansainvälistä jengiä, jonka juuret ovat El Salvadorissa, sekä ns. pyhiä kaupunkeja, jotka rajoittavat heidän yhteistyötään liittovaltion maahanmuuttoviranomaisten kanssa.
 

Trumpin kampanjatilaisuudessa haastatelluista kahdestatoista ihmisestä lähes kaikki puhuivat yksityiskohtaisesti maahanmuuttohuolestaan. Trumpin kannattaja, joka oli lauantain tilaisuudessa, syytti George Sorosia, Hillary Clintonia ja entistä presidenttiä Barack Obamaa karavaanista.
 

"Luulen, että he kaikki ovat mukana tässä", hän sanoi. "Minusta se tuntuu maanpetokselta."
 

Toinen kampanjatilaisuudessa ollut henkilö, Jeff Hutson Columbuksen kaupungista Kentuckysta, nimitti karavaania "savuverhoksi" – se ei eroa paljon muista suurista uutisista, joiden hän arveli tarkoitetun kääntämään amerikkalaisten huomion pois. "Mielestäni meillä on paljon sitä meneillään," hän sanoi. "Luulen, että paljon niistä ampumisista, joita meillä on ollut – jotakin suurta, joka vetää huomiota pois jostakin muusta, joka on meneillään."
 

Karavaani ja republikaanien retoriikka

 

Se kieli ja kuvasto, että vaara vaanii karavaanin sisällä, alkoi melkein välittömästi sen jälkeen, kun karavaanin olemassaolosta uutisoitiin tässä kuussa. Joissakin tapauksissa, kuten selvästi perusteettomasta väitteestä, että maahantulijoiden joukossa piileksisi lähi-itäläisiä, tuo retoriikka jäljittää polkua, joka johtaa oikeistoaktivisteista Trumpiin.

 

Maahanmuuttoasiain tutkimuskeskus on ryhmä, jota presidentti on aiemmin siteerannut, koska sen tutkimus on edistänyt hänen maahanmuuttopolitiikkaansa. Se oli ensimmäinen taho, joka raportoi 16.10. Guatemalan presidentin väitteistä – raportti oli tehty ennen karavaanin syntymistä –, että hänen maansa oli vanginut ja karkottanut sata ihmistä, joilla on siteet ISISiin.
 

Lokakuun 18. päivänä Judicial Watch, konservatiiviryhmä, joka käyttää suuren osan ajastaan sellaisiin ponnisteluihin kuin oikeudenkäynteihin saadakseen Hillary Clintonin ulkoministeriajan asiakirjoja, tai tutkimuksiin väitetystä äänestäjävilpistä, julkaisi Guatemalan presidentin lausunnon, jossa tämä varoitti: "Miksi amerikkalaisten pitäisi väittää tästä? Keskiamerikkalaisten maahanmuuttajien karavaani tekee matkaa pohjoiseen."
 

Kolme päivää myöhemmin, 21.10., ryhmän puheenjohtaja Tom Fitton esiintyi Fox & Friendsissä keskustelemaassa ryhmän mietinnöstä ja sanoi, että Guatemalasta oli tullut terroristien "väliasema".
 

Seuraavana aamuna klo 8:37 Trump twiittasi karavaanista: "Rikolliset ja tuntemattomat lähi-itäiset ovat sekaisin", mutta tämän väitteen hän myöhemmin peruutti sanoen, että hänellä ei ollut siitä todisteita. Kuitenkin seuraavana päivänä kotimaan turvallisuuden ministeriön virkamies twiittasi, että karavaanissa oli matkaa tekemässä kansalaisia ympäri maailman, myös Lähi-idästä.

 

Ei tällainen levottomuutta herättävä kielenkäyttö ole tavallista presidentille. Kentuckyn poliittisessa kampanjatilaisuudessa tässä kuussa Trump julisti, että demokraatit haluavat "avata Yhdysvaltojen rajat ja muuttaa maamme ystävälliseksi pyhäköksi muista maista tuleville vaarallisille rosvoille, jotka tappavat meidät kaikki".
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Neuvostoliitto piti rajansa kiinni molempiin suuntiin.

Se oli siihen aikaan vasemmiston mielestä OK.

Mitä vasemmistolle on nyt tapahtunut?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Koko karavaani on Trumpin omaa keksintöä.

Siellä matkaa parin tuhannen kilometrin päässä pakolaisjoukko, eniten naisia ja lapsia, kuten on aina matkannut viimeisten vuosikymmenien aikana. Ei USA:han muutoin olisi tullut kymmeniä miljoonmia pakolaisia Meksikon kautta, jos samanlaista karavaania ei olisi ollut koko ajan.

Nyt on keksitty ottaa agendaksi puhua hyökkäävistä laumoista maahan ja lietsoa hysteriaa tavantallaajien keskuudessa.

Mutta surkuhupaisinta on, että ilmastoalarmistit ovat toiselta puolen alkaneet hyödyntää tuota Trumpin luomaa paniikkia väittäen, että tämä on osoitus ilmastonmuutoksesta, kun ihmiset joutuvat lähtemään pakoon kuivuutta ja nälkää.

Nälkäinen karavaani kulkee ja koirat haukkuvat molemmilta puolilta eri sanomaa.

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

Pakolaisjoukko on lähtöisin Hondurasista, jossa olot ovat aika sekavat. Viime marraskuussa presidentiksi valittiin toistamiseen Juan Orlando Hernandez. Vaalit eivät olleet monessakaan suhteessa moitteettomat. Vaikka ääntenlaskennan huijauksista raportoisiin, Yhdysvallat ilmoitti tukevansa uudelleen valittua presidenttiä, koska tämä kuitenkin oli vaaleilla valittu.

Maan keskusvaalilautakunta julisti Hernandezin vaalivoittajaksi huolimatta opposition mielenosoituksista. Ääntenlaskennan edetessä oppositioehdokas Salvador Nasralla näytti saavan voiton, mutta laskentaan tuli selittämätön puolentoista vuorokauden viivästys, ja sen jälkeen voittajaksi tulikin Hernandez.

Nasralla oli kertonut Reutersin haastattelussa, että Hondurasin korkein oikeus ja keskusvaalilautakunta ovat osa Hernandesin leiriä. Amerikan valtioiden järjest OAS vaatikin uusia vaaleja ongelman ratkaisemiseksi, mutta niitä ei järjestetty.

Meksiko ja muutama muu Latinalaisen Amerikan maa tuki kuitenkin Hernandezia, ja koska tämä oli Yhdysvaltojen varma liittolainen, myös Yhdysvallat asettui tukemaan marraskuun vaalien voittajaksi julistettua ehdokasta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö onnitteli Hernandezia ja sanoi (taas lainaan Reutersia), että Hondurasin olisi jatkettava "pitkäaikaista pyrkimystä parantaa maan poliittista jakautumista ja panna toimeen tarpeellisia vaalijärjestelmän uudistuksia", kuten USA:n ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert asian muotoili.

Jo Hernandezin edeltäjän, vasemmistolaisen Manuel Zelayan aikana Hondurasilla meni huonosti, eikä tilanne ole siitä kohentunut. Tapettujen määrä oli Zelayan aloittaessa jotain 80 per 100.000, mutta on laskenut 60n tienoille. Meksikossa luku on noin 20, Etelä-Afrikassa 34, Brasiliassa 30 ja El Salvadorissa huimat 83. Hondurasia sanottiin ainakin ennen pelon yhteiskunnaksi. Se on myös Latinalaisen Amerikan huumekaupan solmukohta. Lisäksi talouden surkea jama ajaa ihmisiä lähtemään maasta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan sama keitä he ovat, mistä ovat, kuka niitä rahoittaa! Usassa on lait ja sinne ei kävellä ihan tuosta vaan! Trump on sanonut että pakolaiset jos tahtovat maahan. Se tulee tapahtua niistä paikoista joissa ne hakemukset käsitellään (tai suurin piirtein noin sanoi)...

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

Näin se Trump sanoi. Laillista tietä toivoi niiden tulevan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Koko karavaani on Trumpin omaa keksintöä."

Kuikka varmaan tarkoittaa että karavaani on Trumpin keksintöä. Kokoomuksen vihervasemmistosiipi on propagandassaan yhtä onnistunut kuin Bäckman venäjänihailussaan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Blogisti itse on yhteiskuntatieteilijä ja lähestyy asiaa vallitsevasta "Globalismi - ei rajoja" hegemoniasta käsin jota itse edustaa.

On selvää että näkee salaliittoja ja nehän aina riippuvat siitä miltä puolen niitä katsoo.

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

En tiennyt edustavani tällaista ajatussuuntausta, saati hegemoniaa. Maailmalla toimii No Borders -liike, ja sitten alkaa olla jo monta ammattikuntaa without borders, tuoreimpana ehkä Historians without borders, historioitsijat ilman rajoja.

Kyllä minusta rajoja saa olla, olen jopa tutkinut juuri sitä, miten rajat erottavat, mutta myös yhdistävät ihmisiä. Minusta parasta tyyppiä raja on sellainen kuin Tornion ja Haaparannan välillä, tai Valgan ja Valkan tai Frankfurt an der Oderin ja Slubicen välillä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tapani, mukavaa nähdä sinut täällä US-blogistanissa piiiitkän tauon jälkeen. Anna palaa!

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

Kiitos Ilmari! Kyllä tässä voin silloin tällöin heittää juttua täällä blogistanissa, mutta vain silloin kun tulee jotakin asiallista asiaa mieleen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Perusteettomissa väitteissä, joiden mukaan George Soros rahoittaa maahanmuuttajia, kun he vaeltavat pohjoiseen, on voimakas antisemiittinen lemahdus."

Sorosin säätiön, OSF:n veroilmoitus on julkista tietoa. Sen mukaan säätiö on rahoittanut miljoonilla dollareilla tiettyjä organisaatioita, jotka nyt tukevat ja huoltavat Meksikon läpi vaeltavaa karavaania.
En tiedä onko tämän mainitseminen antisemitismiä vai ei?

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

Pyytäisin lähettämään tämmöiset sisällölliset kommentit suoraan New York Timesin toimitukseen, jonka tekstiä tuo oli. Ei siis minun.

Mitä Sorosiin tulee, niin hän oli yksi putkipommipostien saajista, ja lähettäjä perusteli sitä sillä, että Soros on juutalainen ja rahoittaa vääriä asioita. Pari päivää myöhemmin toteutettu synagooga-ampuminen oli myös motivoitu eliminoimaan juutalaiseet Yhdysvaltojeen vaikutusvaltaisilta paikoilta.

Tähtäin ei ollut ihan kohdallaan. Tulituksessa kuoli mm. pariskunta, joka oli juhlistamassa sitä, että heidät vihittiin juuri tuossa synagogassa 60 vuotta sitten. Samoin siinä kuoli nainen, joka oli holocaust-selviytyjä, eli hän selvisi Hitlerin järjestelmästä, mutta USA:n vastaava koitui hänen kohtalokseen.

Tällaisessa jännittyneessä tilanteessa juutalaisista, heidän vaikutusvallastaan ja rikkauksistaan on puhuttu Yhdysvalloissa viime päivinä paljon.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pyyntösi on kohtuuton, ellei NYT julkaise kirjoituksiasi.
Sitäpaitsi blogissasi ei ollut mitään viitettä Timesiin.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Ehkäpä tuo reilun tuhannen perheen sekalainen joukko pystyy tosiaan valtaamaan maailman sotilaallisen supervaltion aseinaan kepakot ja kivet.

Tämä on kovin läpinäkyvää täältä kauempaa katsottuna. Mutta läheltähän ei tietenkään näe metsää puilta, siinä tällaisen propagandan voima.

Jos kyseessä olisi jonkin muun presidentin kuin D. Trumpin masinoima kampanja, uskaltaisin ennustaa sille surkeaa loppua. Koska kyseessä on Trump, veikkaan käyvän päinvastoin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Aika naivia kuvitella, että kyseessä olisi joku perheiden retki.
joitakin lapsia on kyllä mukana ihmiskilpinä, mutta hekään eivät ole välttämättä omia lapsia.

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

Niin, tässä on vähän sama asetelma kuin Gazan rajalla useasti: Trump on sanonut, että jos karavaanarit heittelevät kiviä heidän sotilaidensa suuntaan, sotilaat vastaavat aseillaan. Tästä on USA:ssa kohuttu. Kuulemma sotilaita ei pitäisi lainsäädännön mukaan laittaa rajavartiointitehtäviin, mutta Trump aikoo lähettää 5200 aktiivipalveluksessa olevaa sotilasta rajalle. Oli vähän epäselvää, onko hän puhunut ampumisesta karavaanin suuntaan vai ei, mutta Trumpin äänenkannattaja Breitbart News siteeraa presidenttiä:

“Anybody throwing stones, rocks, … we will consider that a firearm because there’s not much difference when you get hit in the face with a rock,” he said, referring to the group attacking border guards in Mexico.

“We’re not going to put up with that, they throw rocks at our military, our military fights back,” he continued. “We’re going to consider, and I told them, consider it a rifle.”

Eli jos kuka tahansa heittää kiviä, me harkitsemme tuliaseita, koska ei siinä ole isoa eeroa, jos sinua heitetään kivellä kasvoihin , Trump sanoi ja viittasi Meksikossa tapahtuneeseen juttuun, jossa ryhmä (mikä ryhmä?) hyökkäsi rajavartijoiden kimppuun.

Emme aio sietää sitä, he heittävät kiviä sotilaisiimme, sotilaamme taistelevat takaisin, Trump jatkoi. "Harkitsemme, ja sanoin heille, harkitsemme että se on kivääri."

Pitäisi kai kehitellä trump-suomi -sanakirja, jotta ymmärtäisi tätä. :-) Tarkoittanee, että he harkitsevat, että kiviä heittävä latino on ihan sama kuin kiväärillä heitä ampuva latino.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kun tällaisissa kuvioissa otetaan keskustelussa käyttöön termi " ihmiskilpi" , seuraava kommentti alkaa todella pelottaa.
Mitähän tekoja tällä varaudutaan puolustamaan ?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Mitähän tekoja tällä varaudutaan puolustamaan ?"

Laitonta väkivaltaista rajanylitystä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kun joku käyttää käsitettä " ihmiskilpi" puhuessaan lapsista, hän on tähän asti aina puolustellut tällä sitä, mitä aikoo näille lapsille tehdä. Tai mitä on heille jo tehnyt.

Toistaiseksi kyse ei ole ollut suunnitelluista hyvistä teoista lapsia kohtaan, vaan useinkin suorastaan lasten tappamisesta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #22

Kuten myös Gazan alueella on nähty, jotkut saattavat uhrata jopa lapsensa "hyvän", tavoiteltavan asian puolesta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Hienoa, että joku vaivautui kirjoittamaan tänne näin hyvän yhteenvedon ilmiöstä.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Siirtolaisuus, pakolaisuus, turvapaikkasirkus alikehittyneistä maista,
joiden ihmisten hiilijalanjälki voi olla vain murto-osa kehittyneiden
teollistuneiden maiden ihmisten todella mittavasta hiilijalanjäljestä
on täysin kestämätöntä ja katastrofaalista kehitystä maapallon ilmas-
ton lämpenemisen hidastamisen ja pysäyttämisen taistelussa. Tuleva ja
allekirjoitusta 11.12.2018 Marokossa YK:n masinoiva GCM-sopimus on jo
lähtökohtaisesti "rajaton maapallo"- agendallaan täysin ilmastopoli-
tiikan vastainen. Todellisuudessa nopeuttaa Telluksen saattohoitoa.

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

Olen ihan Suomen median tietojen varassa, joten en ota kantaa dokumentin sisältöön. Mutta Hondurasin kohdalla voi lisätä sen, että kyseessä alkaa kohta olla "failed state", siis sortunut tai tehtävissään epäonnistunut valtio, ja tällaisten valtioiden ja yhteiskuntien keskipakoisvoima on aina suurempi kuin keskihakuinen voima. Hondurasissahan on - jäi alkuperäistekstissäni sanomaatta - Yhdysvaltojen sotajoukkoja niiltä ajoilta, jolloin Hondurasia hallitsi sotilasjuntta. Siis kymmenisen vuotta sitten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset