kaakkuriniemi

Digi-elämän vaikeus

Tähän mennessä on tapahtunut: 18.2.2019 olen kirjoittanut ongelmallisesta suhteestani televisioon. Kerroin olevani enemmän radioihminen, ja monissa televisio-ohjelmissa kuva häiritsee sanoman vastaanottoa, sikäli kuin sellainen sattuu ohjelmassa olemaan.

Sitten meidän omakotitaloon tehtiin uusi vesikatto. Entisen huopakaton päälle laitettiin koolaukset ja niiden päälle kattopellit. Siitä alkoivat televisioanalfabeetin päänsärkyviikot.

Ennen kattoremonttia talon päädyssä seistä törrötti vanha haravamallinen televisioantenni. Oli törröttänyt jo 30 vuotta. Peltikaton laittaja kysyi, pidetäänkö antenni vielä pystyssä. Jos sen annetaan seistä, sitä varten tehdään peltiin reikä ja läpivienti. Koska olemme olleet Canal Digitalilta ostetun lautasantennin varassa jo kymmenen vuotta, sanoin että otetaan antenni pois. Se otettiin. Televisiosta katosivat kaikki muut kanavat paitsi Sub ja jokin toinen yhtä toivoton kolmikirjaiminen hömppäkanava.

Minua tämä puutostila ei olisi haitannut, mutta solidaarisuudesta rakasta puolisoani kohtaan yritin löytää asiaan ratkaisun ja televisioon kuvan ja sanan.

Viime marraskuussa olin langennut Elisan puhelinpoikien houkutuksiin ja luvannut, että meilläkin siirrytään Elisa-viihteen katsojiksi. Heiltä tuli Matkahuollossa saman tien jokin pieni musta laatikko, jossa ei ole yhtään katkaisinta, mutta takapanelissa on muutamia eri mallisia reikiä. Sen pohjasta löysin jonkin tuotenimen, N7800 tai jotain muita numeroita.

Soitin ja sähkötin nyt pojalleni, joka on vuosikaudet ollut sillä töin, että on neuvonut puhelimitse ihmisiä, joilla on ongelmia nettiyhteyksien kanssa. Katsoimme kumpikin tahollamme sen pienen mustan muovilaatikon – joka on nimeltään digiboksi – kytkentäohjeita, jotka olivat kaoottiset. Siellä vilisi hirmuisesti tarvikkeiden nimiä, enkä löytänyt kaikille mitään käyttöä. Visa kertoi, että siinä oli itse asiassa kolmet vaihtoehtoiset ohjeet, mutta ohjeiden kirjoittaja (Kiinassa?) ei ollut ymmärtänyt kertoa, että jos on HDMI niin silloin SCART on tarpeeton jne. Näin tarvittavia vekottimia voitiin vähentää.

Sitten meni viikko muissa töissä, ja tänään rupesin haikailemaan, että kokeillaanpa nyt tosissaan virittää sellainen yhteys, että televisiosta näkyisi värikuva ja kuuluisi ääni. Kuin taivaan lahjana huusholliimme tuli tytär, joka on Elisa-viihteen asiakas. Hän vahvisti, että kytkentäni olivat oikein, mutta että televisio piti virittää toimimaan uuden boksin kanssa. Taloon tulevan puhelinlinjan pistoke on eteisessä ja televisio toisessa huoneessa. Vedin 20-metrisen datajohdon modeemista television vieressä olevaan digiboksiin. Tytär osasi tehdä ihmeviritykset, joita vaadittiin, jotta saatiin tilkkutäkkimäinen kuvasto näkymään. Talletettuja ohjelmia TV toisti, mutta suoria lähetyksiä se ei ymmärtänyt. Tallensimme Rovaniemen markkinoilla -elokuvan, koska se sattui tulemaan sopivasti siihen aikaan. Se on nyt ohjelmakirjastomme ainoa tallenne. Puoliso haki kuistilta puolen litran purkin kotimaista olutta ja sanoi, että tätä täytyy juhlia.

Mutta suorat lähetykset eivät oikein toimineet. Uuden virityskierroksen jälkeen TV rupesi näyttämään valikoiden ja väpättäen eri kanavia. Tytär epäili, että modeemi ei taida olla se mikä pitää. Se näytti vanhalta. Sanoin, että se toimii ihan hyvin, mutta että on meillä kyllä olkkarin pöydän alla on yksi pahvilaatikko, joka tuli vajaa kuukausi sitten, ja jonka sisällöstä en tiedä, mutta tekniikkaa siellä on. Tämä tekninen laite oli nimeltään ADSL/WLAN-hybridimodeemi. Toistan: ADSL/WLAN-hybridimodemi. Hybridi tarkoittaa, että se ottaa signaalia vastaan langasta ja ilmasta ja yrittää pitää kuvayhteyden katkeamattomana.

Vanha modemi piti sanoa irti ja ottaa tämä hybridi tilalle. Jossakin vaiheessa kiepillä oleva 20-metrinen datakaapeli aiheutti vaaratilanteen, jonka tuloksena olutta kaatui lattialle noin desilitran verran. Merkitsimme tämän materiaalitappion uudistumisen lähes välttämättömäksi takaiskuksi.

Televisio toimii nyt. En tiedä, tarvitaanko haravamallista kattoantennia, mutta seuraamme tilannetta ja jos siltä näyttää, alistumme markkinavoimille ja hankimme uuden sellaisen. Elisan riemusta pitää maksaa 40 euroa kuukaudessa plus laajakaistayhteydestä (meillä ilmeisesti on sellainen) 30 euroa, mutta siitä saa alennusta 26 euroa, ja lisäksi maksetaan ”luottokauppasopimusta” yhdeksisen euroa. Yhteensä 52,70 euroa joka kuukausi. On viihteellä hintaa! Radio tarjoaa antinsa ilmaiseksi, ellei Yle-veroa oteta lukuun.

Luulin, kuunneltuani Elisan puhelinpoikia, että tällä yhteydellä saisimme monia ulkomaisia kanavia nähdäksemme, mutta se luulo näyttää olevan katteetonta. Harava-antennilla saisi kaikki ne kanavat, jotka nyt saadaan maksamalla 632 euroa/vuosi.

Ensi vuonna televisiotekniikka muuttuu teräväpiirtoiseksi, ja mitä todennäköisimmin meillä ostatetaan taas jotakin uutta tekniikkaa.

Elisa on osoittautunut varsinaiseksi puhelinhäiriköksi. Viime viikkoina minulle on soitettu ja kysytty, kuinka yhteys toimii. Olen sanonut, että huonosti, koska mitään ei ollut kytketty. Tai on kysytty, haluaisinko yhteyden kakkostelevisioonkin. Siihen on ollut helppo vastata, etten halua, koska toista teeveetä ei ole eikä taida tullakaan. Tekstiviestejä on myös tullut pari kappaletta. Äsken kuvayhteys katosi kokonaan, mutta osasin, kun oli pakko, tehdä jonkin virityksen, ja kuva palasi. Välillä kuva säröilee ja pätkii, vaikka tuntuisi, että lankayhteyden toimiessa se ei pitäisi olla edes mahdollista.

En arvannut digi-elämän olevan näin vaikeaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat