kaakkuriniemi

Taloustieteilijöiden esitys verouudistukseksi

SITRA on julkaissut seuraavalle hallitukselle neljän taloustietäjän (Saara Tamminen, Juha Honkatukia, Tatu Leinonen, Outi Haanperä tässä järjestyksessä) ideapaperin nimeltä Kestävän kehityksen vero­uudistus: kohti päästötöntä Suomea. Itse verotusmallien osuus kattaa 12 sivua. ”Verotusta uudistettaessa hienosäätö ei enää riitä, vaan nyt tarvitaan koko-naisvaltainen reformi.”

Hyvä että tällaisia pohditaan, mutta alustavan silmäilyn perusteella myös epäilen veroilla rankaisemista ja ohjaamista. Ilmeisesti kirjoittajatkin epäröivät, koska kysyvät:

”Kun keskustelu kääntyy päästöveroihin, esiin nousee usein kaksi huolta. Miten muutokset vaikuttavat sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja tuloeroihin? Entä miten käy yritysten kansainvälisen kilpailukyvyn?”

Ensimmäinen kysymys jää julkaisussa huonolle vastaamiselle. Jotakin siitä ehkä voisi sanoa.

Raportin ”mallinnuspaketit” (ekonometriassa käytetty termi) pyrikivät vähentämään palkkatulojen verotusta ja lisäämään tuotannon ja kulutuksen energiankäyttöön liittyvää verotusta. Ennen vanhaan meillä tuloverotuksessa puri progressio, eli köyhemmät maksoivat prosentuaalisesti vähemmän veroa ja rikkaammat enemmän. Jos tulojen verotusta nyt lasketaan ideologisen pakon riivaamana ja sitten lisätään lämmityksen, liikkumisen ynnä muun kulutuksen – myös välttämättömän kulutuksen – verotusta, se merkitsee tasaveromallia. Tuloverotuksen progressiotahan on parin viime hallituksen toimesta laskettu, ja se on tehty nimenomaan ideologisista syistä. Täytyy lukea tuo raportti tarkkaan ja miettiä tätä tarkemmin.

Ylen uutisten haastattelussa kansantaloustieteen tohtori ja Sitran johtava asiantuntija Saara Tamminen esitteli aikaansaannostaan:

”Me suunnittelimme tämän seuraavalle hallitukselle, että he lähtis miettiin nyt tällaista laaja-alaisempaa verotuksen uudistusta, hyvin pitkän aikavälin tiekarttaa sinne, ett vähitellen lähettäisiin kiristämään myöskin ympäristöveroja sieltä, ohjaaan meidän päästöjä tehokkaammin. Heijän pitäisi tehdä todella hyvät vaikutusarviot siitä kyseisestä paketista, minkä he sitten valitseekin, ja sitten lähteä vielä toteuttaan sitä verouudistuspakettia seuraavan hallituskauden aikana.”

Ja edelleen:

”Käytännöllisesti katsottuna nähdään tässä paketeissa että meillä lähtee työllisyys ylöspäin, eli tavallisen ihmisen näkökulmasta se tarkoittaa tietysti tätä että palkasta jää enemmän käteen ja tulee enemmän työpaikkoja, jolloin meidän talous kasvaa vähän nopeammin kuin mitä se kasvais muuten.”

Hyvä jos työllisyys kasvaa, mutta kasvaako se tosiaan sillä, että tuloverotuksen alentamisella vähennetään valtion tuloja? Jos Suomen tuloverotus olisi pidetty vaikkapa viiden vuoden takaisella tasolla, niin Sipilän hallituksen ei olisi tarvinnut tehdä pahaa verta ja kapinamieltä herättäneitä kiky- ynnä muita ratkaisuja.

Ylen uutisen mukaan verouudistus pitäisi toteuttaa useiden vuosien aikana, jotta kotitaloudet ja yritykset ehtisivät sopeutua tilanteeseen. Vaalikausien yli ulottuva suurhanke pitäisi käytännössä valmistella hallitus–oppositio -rajan yli. Siis uusi sote?

Ilmeisesti Sitran kabinetissa on päätetty jo seuraavan ja sitä seuraavan hallituksen verolinja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

On hyvä että tähän ilmastokeskusteluun tulee mukaan konkretiaa, eli mitä tulee maksamaan ja kuka maksaa.

Taloustieteilijäryhmän oma kysymys:- ”Kun keskustelu kääntyy päästöveroihin, esiin nousee usein kaksi huolta. Miten muutokset vaikuttavat sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja tuloeroihin? Entä miten käy yritysten kansainvälisen kilpailukyvyn?”-on kuin suoraan Perussuomalaisten ilmastolinjauksista lainattua.

Asuminen, syöminen ja liikkuminen ovat niitä joihin päästöverot tulevat tulevaisuudessa kohdistumaan, eli työryhmänkin mukaan tarvitaan sosiaalisia tulonsiirtoja jotta pienituloiset selviäisivät elämästään. Kela-Silver taskuun pätkätyöläisille?

Tasaveromalliako pukkaa, vihervasemmiston luulisi olevan tyytyväinen?

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

Kyllä paperissa luvattiin tulonsiirtoja pienituloisille, jotta he eivät nääntyisi ympäristöverojen alle. Olen vankasti sillä kannalla, että ympäristöystävällistä elämäntapaa pitää suosia, mutta onko tällainen tasaveromalli sitten paras mahdollinen? En oikein löytänyt tästä niitä tulonsiirtomekanismeja tästä vihkosesta.

Viimeistä kysymystä en oikein ymmärrä. Perinteisesti vasemmisto laajassa mielessä, usein myös Maalaisliitto/Keskustapuolue siinä mukana, on ollut hyvinvointivaltioprojektissa progressiivisen tuloveron kannalla, ja oikeisto on esittänyt haittaveroja ynnä muita vastaavia. Sipilän hallituskaudella keskusta on kääntänyt takkinsa. Viro on hyvä=huono esimerkki tasaverotuksesta. Onni ei jakaudu tasan kaikille.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

SITRA joka oli yhtenä myymässä Mehiläisen veroparatiisifirmalle eli ulkolaiselle konsernille pummaamaan suomalaisten verorahoja,on sisäpiirien pikku tutkimuksia suoltava tehdas,jonka ns.tutkimukset ovat huuhaa tasoa,jotka maksatetaan suomalaisten piikistä.

Sitrahan laskutti suomalaisia "tutkimuksista" jolla ei ollut mitään todenperää mihinkään jo vuosia sitten.SITRA :SUOMEN ITSENÄISYYDEN RAHASTO JONKA OVAT NÄMÄ POLIITIKOT OMINEET OMIIN TARKOITUKSIINSA ,KUTEN ITLAN:KIN JONKA KAUTTA NESTEEN eli veronmaksajien omaisuutta olevat sille lahjoittamat OSAKKEET SAATIIN myytäviksi VALTION ELI VERONMAKSAJIEN PÄÄTÖSTEN/silmien ULKOPUOLELLE JA POLIITIKOIDEN ynm.omien vatulointien tarkoituksiin.

SITRAN ent. duunari istuu Mehiläisen sisäpiiriporukassa,kuten kaverinsa kokoomuksestakin.Ent.ministerit ynm.Sitra jossa istuu kokoomuksen naituja puolisoita jne.ei varmaankaan haittaa että sisäpiirien poliitikoilla on SUORAA tietoa sitran hankkeista ja sitä käytetään poliittisten tarkoitusperien ajamiseen,kuten tehtiin itlankin suhteen,josta ei suurin osa suomalaisista ole edes koskaan kuullutkaan,tai tiedä mikä se on..

Kummankin sitran sekä itlan hallituksissa istuvat poliitikot joiden OMA etu menee suomalaisten edelle.Luulisi olevan jäävejä nämä kaikki päättämään mistään mitään suojatyöpaikoissaan,kun tarkoitus on suomalaisten etujen ajaminen,suomen etu!
Lapsilla ratsastetaan kun ei mitään häpyä enää ole näillä korruptiopelleillä suomen päässäkään.

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/pistiko-itsen...

Siellä näyttää saaneen entiset poliitikot suojatyöpaikkansa kukin,kun veronmaksajien piikkin rakenneltiin uusia salaisia rahanpesupaikkoja eli uusittiin koko lasten ja perheiden rahastuskenttä.Samat naamat jotka suomeen toivat huostabisneksen istuvat siis siellä kerhossa.

https://www.invalidiliitto.fi/ajankohtaista/itlan-...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sitra_(rahasto)

Hyvin on tosiaan korruptio suomessa pesiytynyt rakenteisiin!

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Ihan tarkkaan saanut selkoa missä mentiin, mutta se tuli selväksi, että me työttömyyskorvauksilla elävät ja muutenkin vähätuloisemmat tienattiin taas näillä veronkorotuksilla eniten. Tai sitten luin jotenkin väärin.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Eihän tässä ole esitetty kuin uusi huonosti perusteltu keino pumpata lisää rahaa tulonsiirtoihin eli sellaiselle taholle, jotka eivät omalla työllään halua itse itseään elättää. Kun ei suoraan enää kehdata sanoa, että nyt tarvitaan lisää fyrkkaa kassaan jaettavaksi ilmaiseksi toimettomille, keksitään sitten tällaista. Ilmastovouhotuksen nimissä tämäkin huijaus voi mennä lävitse. Itsensä ilmaston kannalta tällaisella näpertelyllä ei ole juuri mitään merkitystä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ei mitään merkitystä. Hiilidioksidista (0,04%vol) ei ole mitään haittaa ilmastolle, eikä millekään muullekaan. Aivan turhan verotuksen ja kaupankäynnin kohde. Hiilihumpalla lieveilmiöineen vain peitellään isompia murheita ja ostetaan unohdusta oikeista ongelmista, aneita siis.

Veli-Jussi Jalkanen

Tottakai verotusta on käytettävä tuotannon ja kulutuksen ohjailuun.
Muina menetelminä olisivat vain huono lupapolitiikka ja toimimaton "toivotaan, toivotaan"- valistus.
Teollisuus toimii talouden ehdoilla, jossa verotus on keskeistä.
Ohjausverojen vain pitää olla riittävän napakoita, että muutoksia tulee.
Ympäristöäkin tärkeämpi on kysymys terveydessä.
Nyt kun kaikki fokus on sairaanhoidossa, kulut ovat tosiasiassa jo karanneet hallitsemattomiksi, koska olemme jo joutuneet niiden takia leikkaamaan tuiki tarpeelisista koulutuksesta ja turvallisuudesta.
Sairaanhoitoon yksin keskittyvä malli on jo nyt kestämätön ja tulevaisuudessa täysi katastrofi.
Ratkaisu on laaja, monikeinoinen ja syvällevaikuttava kansallinen ennaltaehkäisy, jolla voimme oikeasti säästää miljardeja jo n. 30 mrd:n luokkaan paisuneesta sairaan- ja hoivahoitolaskustamme.
Sairaanhoitoteollisuus ei luonnollisesti halua kuullakkaan tällaisesta likkevaihdon laskunsa peolossa. Voi olla että påoliitikoilla ei ole munaa myöskään muuttaa painotusta tämän takia.
Verotuksella juuri (mm. roskaruualle ja sokerille 50 % rangaistus ALV ja terveellisille tuotteille 0 % kannustin alv) olisi tehokas ohjausvaikutus, joka ei lisäisi köyhienkään menoja, jos tekevät järkeviä valintoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset