Taloustieteilijöiden esitys verouudistukseksi

SITRA on julkaissut seuraavalle hallitukselle neljän taloustietäjän (Saara Tamminen, Juha Honkatukia, Tatu Leinonen, Outi Haanperä tässä järjestyksessä) ideapaperin nimeltä Kestävän kehityksen vero­uudistus: kohti päästötöntä Suomea. Itse verotusmallien osuus kattaa 12 sivua. ”Verotusta uudistettaessa hienosäätö ei enää riitä, vaan nyt tarvitaan koko-naisvaltainen reformi.”

Hyvä että tällaisia pohditaan, mutta alustavan silmäilyn perusteella myös epäilen veroilla rankaisemista ja ohjaamista. Ilmeisesti kirjoittajatkin epäröivät, koska kysyvät:

”Kun keskustelu kääntyy päästöveroihin, esiin nousee usein kaksi huolta. Miten muutokset vaikuttavat sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja tuloeroihin? Entä miten käy yritysten kansainvälisen kilpailukyvyn?”

Ensimmäinen kysymys jää julkaisussa huonolle vastaamiselle. Jotakin siitä ehkä voisi sanoa.

Raportin ”mallinnuspaketit” (ekonometriassa käytetty termi) pyrikivät vähentämään palkkatulojen verotusta ja lisäämään tuotannon ja kulutuksen energiankäyttöön liittyvää verotusta. Ennen vanhaan meillä tuloverotuksessa puri progressio, eli köyhemmät maksoivat prosentuaalisesti vähemmän veroa ja rikkaammat enemmän. Jos tulojen verotusta nyt lasketaan ideologisen pakon riivaamana ja sitten lisätään lämmityksen, liikkumisen ynnä muun kulutuksen – myös välttämättömän kulutuksen – verotusta, se merkitsee tasaveromallia. Tuloverotuksen progressiotahan on parin viime hallituksen toimesta laskettu, ja se on tehty nimenomaan ideologisista syistä. Täytyy lukea tuo raportti tarkkaan ja miettiä tätä tarkemmin.

Ylen uutisten haastattelussa kansantaloustieteen tohtori ja Sitran johtava asiantuntija Saara Tamminen esitteli aikaansaannostaan:

”Me suunnittelimme tämän seuraavalle hallitukselle, että he lähtis miettiin nyt tällaista laaja-alaisempaa verotuksen uudistusta, hyvin pitkän aikavälin tiekarttaa sinne, ett vähitellen lähettäisiin kiristämään myöskin ympäristöveroja sieltä, ohjaaan meidän päästöjä tehokkaammin. Heijän pitäisi tehdä todella hyvät vaikutusarviot siitä kyseisestä paketista, minkä he sitten valitseekin, ja sitten lähteä vielä toteuttaan sitä verouudistuspakettia seuraavan hallituskauden aikana.”

Ja edelleen:

”Käytännöllisesti katsottuna nähdään tässä paketeissa että meillä lähtee työllisyys ylöspäin, eli tavallisen ihmisen näkökulmasta se tarkoittaa tietysti tätä että palkasta jää enemmän käteen ja tulee enemmän työpaikkoja, jolloin meidän talous kasvaa vähän nopeammin kuin mitä se kasvais muuten.”

Hyvä jos työllisyys kasvaa, mutta kasvaako se tosiaan sillä, että tuloverotuksen alentamisella vähennetään valtion tuloja? Jos Suomen tuloverotus olisi pidetty vaikkapa viiden vuoden takaisella tasolla, niin Sipilän hallituksen ei olisi tarvinnut tehdä pahaa verta ja kapinamieltä herättäneitä kiky- ynnä muita ratkaisuja.

Ylen uutisen mukaan verouudistus pitäisi toteuttaa useiden vuosien aikana, jotta kotitaloudet ja yritykset ehtisivät sopeutua tilanteeseen. Vaalikausien yli ulottuva suurhanke pitäisi käytännössä valmistella hallitus–oppositio -rajan yli. Siis uusi sote?

Ilmeisesti Sitran kabinetissa on päätetty jo seuraavan ja sitä seuraavan hallituksen verolinja.

 

kaakkuriniemi
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen kotoisin Keski-Suomesta, joskin juuret ovat Pohjois-Suomessa Perämeren rannalla. Lopetin vuoden 2019 alussa koulutuspäällikön työt Helsingin yliopistossa ja lähdin eläkkeelle korkean ikäni vuoksi. Yhteiskuntatieteilijä. Kaikkien tähän mennessä tavattujen valtajärjestelmien jonkin asteinen kriitikko. Seuraa Venäjän ja muiden entisen Neuvostoliiton maiden asioita, muttei jätä muitakaan maita vaille huomiota.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu